Через високу кислотності в організмі може виникнути багато проблем зі здоров'ям. Вона руйнує і негативно впливає на багато життєво важливі системи. А в результаті людина стає більш сприйнятливим до хвороб. У будь-якому організмі крім кислот є і лужні речовини. Вони також беруть участь в метаболічних процесах. Але підвищений вміст лугу теж призводить до порушення роботи систем організму.
Наша стаття присвячена кислотно-лужного балансу організму. Розповімо, що буває при його порушенні, до яких наслідків це може призвести. І як можна відновити нормальні показники.
pH - це показник співвідношення кислоти і луги. Значення його залежить від пропорції між позитивно і негативно зарядженими іонами. Одні формують кисле середовище, інші - лужну. Кислотно-лужний баланс організму - це рівновага між кислотою і лугом (інакше його коротко називають рН). При правильному співвідношенні він постійно підтримується на стабільному рівні і має дуже вузький діапазон: 7,26-7,45. І навіть невелика зміна рівня рН призводить до серйозних болезням.
Коли в організмі підвищується концентрація позитивно заряджених іонів, відбувається «закислення» середовища, або кислотний зрушення. Це може відбуватися через нестачу води, вживання кислих продуктів або неправильного харчування.
Кислотно-лужний баланс - що це? Простіше кажучи, це рівновага між кислотою і лугом (які знаходяться в людському організмі). Коли баланс порушується, підвищується вміст кислоти або лугу.
При «закислении» середовища організм починає цьому протистояти. Для зниження концентрації кислоти він починає затримувати воду. А це негативно позначається на обміні речовин. У результаті організм швидко зношується, а шкіра стає сухою. Кисень переноситься до тканин і органів в недостатній кількості. Мінерали погано засвоюються організмом. Він витрачає надто багато енергії на нейтралізацію надлишків кислот, в результаті порушуються біохімічні реакціі.
Порушення кислотно-лужного балансу в організмі може привести до важких хвороб. Знижується гемоглобін, виникає остеопороз. У людини з'являються втома, безсоння, дратівливість. Може порушитися розумова діяльність. Кістки стають крихкими через брак кальцію. Він забирається організмом для нейтралізації надлишків кислоти. Зростає ризик серцево-судинних захворювань, знижується імунітет. У людини можуть виникнути проблеми із зором (далекозорість, катаракта), онкологія і ряд інших захворювань.
Ацидоз - це стан високої кислотності. Якщо діагноз вчасно не виявлений, то шкода, що наноситься організму місяцями і роками, майже непомітний. Але в підсумку ацидоз призводить до серйозних захворювань, тому кислотно-лужний баланс людини необхідно підтримувати в рівновазі.
До чого може призвести ацидоз:
Більшість фахівців вважають, що підвищена кислотність в організмі пов'язані з зайвим вживанням деяких продуктів. Наприклад, молочних і м'яса. І від нестачі зелені, овочів і фруктов.
Для визначення кислотно-лужного балансу можна використовувати тестові смужки для сечі або слини. Лікарі визначають рН за допомогою аналізу крові.
Тести рН сечі показують засвоєння організмом мінералів (магнію, кальцію, натрію і калію). Вони називаються «кислотними демпферами» і регулюють кислотність. Якщо остання підвищена, то організм починає використовувати перераховані мінерали для її нейтралізації. Таким чином регулюється рівень кислоти.
Тести рН слини показують активність ферментів шлунка та печінки. Якщо кислотність підвищена не тільки в сечі, але і в слині, то вона називається подвійною.
Результати тестів рН крові дуже важливі. Кислотно-лужний баланс організму повинен бути в межах значень 7,36-7,42. Навіть невеликий зсув часто призводить до тяжких патологій.
Накопичувати необхідні поживні речовини та мінерали, а потім правильно їх засвоювати, організм може тільки при кислотно-лужній рівновазі. Засвоєння корисних речовин відбувається при різному значенні рН (наприклад, йод при 6,3-6,6, а залізо - від 6,0 до 7,0). Для розщеплення їжі організм використовує соляну кислоту.
Для процесу життєдіяльності всіх органів необхідні кислота і луг (останньої утворюється в 20 разів менше). Тому для досягнення балансу між ними зайва кислота повинна нейтролізовиваться і виводитися постійно. Для підтримки рівноваги організм використовує буферну, респіраторну і видільну системи.
Можна і без тестових смужок визначити, чи порушено кислотно-лужний баланс. Симптоми при цьому можуть бути різні:
Як відновити кислотно-лужний баланс організму? Для цього в першу чергу необхідно виводити зайві шлаки. Взяти за правило робити щоденну зарядку. Після вправ найкраще приймати контрастний душ. Або замінити його будь-якими водними процедурами.
Кілька разів на день давати шкірі дихати свіжим повітрям, і якомога більше. Не переїдати. Виключити алкоголь і тютюн. Особливу увагу звернути на правильне харчування. Кожен день пити до трьох літрів чистої холодної води. Можна вживати настої з малини, шипшини і чорної смородини.
Як відновити кислотно-лужний баланс? Продукти повинні бути точно не кислими, вважають багато. Але це не зовсім вірне думку. Наприклад, апельсини і помідори підсилюють лужної фактор. А лимон і яблучний оцет організм ощелачивают. Будь цитрусові, незважаючи на їх кислу природу, не є окислювачами.
Для підтримки нормального рН організму фахівці рекомендують включити в раціон харчування (бажано щоденний або хоча б три-чотири рази на тиждень) фрукти та овочі, що містять багато калію. Відмінно підвищують луг і різноманітні овочеві салати. Особливо якщо в них додавати авокадо і заправляти тільки оливковою олією.
Потрібно пам'ятати, що при термічній обробці овочі втрачають багато поживних речовин. При смаженні і гасінні вони змінюють свою лужне середовище на подкисляемого. Тому овочі переважно їсти в сирому вигляді. Те ж саме стосується і фруктів з ягодами. Із зернових культур дуже корисні дикий рис, просо і амарант.
М'ясо і пастеризоване молоко можна замінити іншими продуктами, серед яких горіхи, насіння, козяче молоко і сир. З фруктів і ягід для відновлення кислотно-лужного балансу ідеально підходять манго, кавуни, папайя, чорниця і яблука. Непогано щодня їсти трохи родзинок. Замість штучних підсолоджувачів можна використовувати натуральні мед і стевію. Дуже корисні зелений чай і відвари з різних трав. Останні удосталь продаються в аптеках і практично не мають жодних протипоказань до застосування. Можна придбати і щодня заварювати, тим більше коштують вони не так вже й дорого.
Продукти, які повинні бути присутніми в щотижневому раціоні обов'язково:
Часто кислотно-лужний баланс порушується у любителів фаст-фуду. А також шанувальників газованих напоїв (лимонадів, "Кока-коли", "Фанти" та інших). У них міститься дуже велика кількість лимонної кислоти. А вона потрапляти в організм в таких кількостях не повинна. Це тільки посилює його "закислення". До того ж всі газовані напої виводять з організму вкрай йому необхідний кальцій.
У любителів газованих напоїв спочатку знижується імунітет, потім відбувається збій у роботі шлунково-кишкового тракту. Далі фіксуються негативні зміни на клітинному рівні. До того ж в газовані напої додаються підсилювачі спраги і стимулятори смаку. У результаті спрагу така вода не вгамує, а через високу кислотності з організму виводиться рідини більше, ніж він отримує.
М'ясо, зернові культури, цукор, штучні підсолоджувачі, рафіновані і молочні продукти створюють «закислення» в організмі. Тому вживати їх потрібно лише в невеликих кількостях.
Біла мука і всі продукти з неї часто викликають ацидоз. Тому найкраще якомога менше включати в раціон макаронні та хлібні вироби. «Закісляется» організм вважаються сливи, журавлина і ежевіка.
У людському організмі кислоти виробляється в набагато більшому обсязі, ніж лугу. Тому в раціон необхідно включати більше продуктів, які містять останню у високих кількостях. Організм, у свою чергу, намагається весь час нейтралізувати або вивести надлишки кислоти. Таким чином, можна самостійно підтримувати кислотно-лужний баланс організму.
Продукти, які містять велику кількість кислоти, не шкідливі. Але обов'язково в раціон харчування потрібно додавати більше містять луг, для підтримки нормального рН-балансу. Найкраще раз на тиждень влаштовувати розвантажувальний день.
Продукти, що підвищують кислотність в організмі, містять дуже багато білка. В основному це:
Продукти, що підвищують лужний рівень:
Для нормального балансу рН в організмі його необхідно підтримувати самостійно, стежачи за харчуванням. Для цього в раціоні повинні бути присутніми продукти, що утворюють луг (60%), і кислотообразующие (40%).
Але якщо кислотно-лужний баланс вже порушений і потрібно його відновити, то в такому випадку процентне співвідношення повинно бути трохи іншим. Переважати повинні продукти, що містять луг (80%), а кислих допускається всього 20%.
Наша стаття присвячена кислотно-лужного балансу організму. Розповімо, що буває при його порушенні, до яких наслідків це може призвести. І як можна відновити нормальні показники.
Що називається кислотно-лужним балансом організму?
pH - це показник співвідношення кислоти і луги. Значення його залежить від пропорції між позитивно і негативно зарядженими іонами. Одні формують кисле середовище, інші - лужну. Кислотно-лужний баланс організму - це рівновага між кислотою і лугом (інакше його коротко називають рН). При правильному співвідношенні він постійно підтримується на стабільному рівні і має дуже вузький діапазон: 7,26-7,45. І навіть невелика зміна рівня рН призводить до серйозних болезням.
Чому підвищується кислотність в організмі?
Коли в організмі підвищується концентрація позитивно заряджених іонів, відбувається «закислення» середовища, або кислотний зрушення. Це може відбуватися через нестачу води, вживання кислих продуктів або неправильного харчування.
Як організм діє при кислотному зсуві
Кислотно-лужний баланс - що це? Простіше кажучи, це рівновага між кислотою і лугом (які знаходяться в людському організмі). Коли баланс порушується, підвищується вміст кислоти або лугу.
При «закислении» середовища організм починає цьому протистояти. Для зниження концентрації кислоти він починає затримувати воду. А це негативно позначається на обміні речовин. У результаті організм швидко зношується, а шкіра стає сухою. Кисень переноситься до тканин і органів в недостатній кількості. Мінерали погано засвоюються організмом. Він витрачає надто багато енергії на нейтралізацію надлишків кислот, в результаті порушуються біохімічні реакціі.
У чому небезпека порушення рН-балансу?
Порушення кислотно-лужного балансу в організмі може привести до важких хвороб. Знижується гемоглобін, виникає остеопороз. У людини з'являються втома, безсоння, дратівливість. Може порушитися розумова діяльність. Кістки стають крихкими через брак кальцію. Він забирається організмом для нейтралізації надлишків кислоти. Зростає ризик серцево-судинних захворювань, знижується імунітет. У людини можуть виникнути проблеми із зором (далекозорість, катаракта), онкологія і ряд інших захворювань.
Ацидоз
Ацидоз - це стан високої кислотності. Якщо діагноз вчасно не виявлений, то шкода, що наноситься організму місяцями і роками, майже непомітний. Але в підсумку ацидоз призводить до серйозних захворювань, тому кислотно-лужний баланс людини необхідно підтримувати в рівновазі.
До чого може призвести ацидоз:
- захворювань серцево-судинної системи;
- спазмів судин;
- зменшенню кисню в крові;
- серцевої недостатності;
- діабету;
- захворювань сечового міхура і нирок;
- утворенню каменів;
- проблем з травленням;
- ослабленню гладких м'язів кишечника;
- зниження імунітету;
- онкогенезу;
- крихкості кісток;
- появі суглобових і м'язових болів;
- проблемам із зором.
Більшість фахівців вважають, що підвищена кислотність в організмі пов'язані з зайвим вживанням деяких продуктів. Наприклад, молочних і м'яса. І від нестачі зелені, овочів і фруктов.
Як визначити кислотно-лужний баланс організму (рН)?
Для визначення кислотно-лужного балансу можна використовувати тестові смужки для сечі або слини. Лікарі визначають рН за допомогою аналізу крові.
Тести рН сечі показують засвоєння організмом мінералів (магнію, кальцію, натрію і калію). Вони називаються «кислотними демпферами» і регулюють кислотність. Якщо остання підвищена, то організм починає використовувати перераховані мінерали для її нейтралізації. Таким чином регулюється рівень кислоти.
Тести рН слини показують активність ферментів шлунка та печінки. Якщо кислотність підвищена не тільки в сечі, але і в слині, то вона називається подвійною.
Результати тестів рН крові дуже важливі. Кислотно-лужний баланс організму повинен бути в межах значень 7,36-7,42. Навіть невеликий зсув часто призводить до тяжких патологій.
Як підтримується кислотно-лужний баланс організму?
Накопичувати необхідні поживні речовини та мінерали, а потім правильно їх засвоювати, організм може тільки при кислотно-лужній рівновазі. Засвоєння корисних речовин відбувається при різному значенні рН (наприклад, йод при 6,3-6,6, а залізо - від 6,0 до 7,0). Для розщеплення їжі організм використовує соляну кислоту.
Для процесу життєдіяльності всіх органів необхідні кислота і луг (останньої утворюється в 20 разів менше). Тому для досягнення балансу між ними зайва кислота повинна нейтролізовиваться і виводитися постійно. Для підтримки рівноваги організм використовує буферну, респіраторну і видільну системи.
Симптоми порушеного кислотно-лужного балансу в організмі
Можна і без тестових смужок визначити, чи порушено кислотно-лужний баланс. Симптоми при цьому можуть бути різні:
- Загальний стан: нестача енергії, постійна втома і слабкість, низький імунітет. Часто виникає озноб. Усередині організму відчувається холод, а температура тіла знижена.
- З'являються часті головні болі, блідне шкіра обличчя, запалюються очі.
- Починається кисла відрижка, гастрит. У животі виникають болі і спазми. У шлунку утворюються виразки. Якщо порушений кислотно-лужний баланс органіму, запах з рота йде несвіжий.
- Підвищене потовиділення, екземи, роздратування і прищі, суха шкіра.
- У ногах з'являються спазми і судоми, ревматичні болі.
- Низький тиск, анемія, тахікардія.
- Нервозність, дратівливість, депресія.
- Запалення сечостатевої системи і анальні тріщини.
- Часті застуди, нежить, бронхіт.
- Нігті тонкі, ламкі, шаруються. На них є борозенки і білі плями.
- Збільшення щитовидної залози.
- Коріння зубів оголюються, ясна стають дуже чутливими.
Шляхи вирішення проблеми
Як відновити кислотно-лужний баланс організму? Для цього в першу чергу необхідно виводити зайві шлаки. Взяти за правило робити щоденну зарядку. Після вправ найкраще приймати контрастний душ. Або замінити його будь-якими водними процедурами.
Кілька разів на день давати шкірі дихати свіжим повітрям, і якомога більше. Не переїдати. Виключити алкоголь і тютюн. Особливу увагу звернути на правильне харчування. Кожен день пити до трьох літрів чистої холодної води. Можна вживати настої з малини, шипшини і чорної смородини.
Які продукти необхідно вживати?
Як відновити кислотно-лужний баланс? Продукти повинні бути точно не кислими, вважають багато. Але це не зовсім вірне думку. Наприклад, апельсини і помідори підсилюють лужної фактор. А лимон і яблучний оцет організм ощелачивают. Будь цитрусові, незважаючи на їх кислу природу, не є окислювачами.
Для підтримки нормального рН організму фахівці рекомендують включити в раціон харчування (бажано щоденний або хоча б три-чотири рази на тиждень) фрукти та овочі, що містять багато калію. Відмінно підвищують луг і різноманітні овочеві салати. Особливо якщо в них додавати авокадо і заправляти тільки оливковою олією.
Потрібно пам'ятати, що при термічній обробці овочі втрачають багато поживних речовин. При смаженні і гасінні вони змінюють свою лужне середовище на подкисляемого. Тому овочі переважно їсти в сирому вигляді. Те ж саме стосується і фруктів з ягодами. Із зернових культур дуже корисні дикий рис, просо і амарант.
М'ясо і пастеризоване молоко можна замінити іншими продуктами, серед яких горіхи, насіння, козяче молоко і сир. З фруктів і ягід для відновлення кислотно-лужного балансу ідеально підходять манго, кавуни, папайя, чорниця і яблука. Непогано щодня їсти трохи родзинок. Замість штучних підсолоджувачів можна використовувати натуральні мед і стевію. Дуже корисні зелений чай і відвари з різних трав. Останні удосталь продаються в аптеках і практично не мають жодних протипоказань до застосування. Можна придбати і щодня заварювати, тим більше коштують вони не так вже й дорого.
Продукти, які повинні бути присутніми в щотижневому раціоні обов'язково:
- Коренеплоди: редис, морква, хрін, буряк, бруква та ріпа.
- Всі види капусти.
- Із зелені в основному шпинат. Потім - бадилля буряка, ріпи і мангольд.
- Часник.
- Червоний стручковий перець.
- Лимони.
Які продукти порушують рН-баланс організму?
Часто кислотно-лужний баланс порушується у любителів фаст-фуду. А також шанувальників газованих напоїв (лимонадів, "Кока-коли", "Фанти" та інших). У них міститься дуже велика кількість лимонної кислоти. А вона потрапляти в організм в таких кількостях не повинна. Це тільки посилює його "закислення". До того ж всі газовані напої виводять з організму вкрай йому необхідний кальцій.
У любителів газованих напоїв спочатку знижується імунітет, потім відбувається збій у роботі шлунково-кишкового тракту. Далі фіксуються негативні зміни на клітинному рівні. До того ж в газовані напої додаються підсилювачі спраги і стимулятори смаку. У результаті спрагу така вода не вгамує, а через високу кислотності з організму виводиться рідини більше, ніж він отримує.
М'ясо, зернові культури, цукор, штучні підсолоджувачі, рафіновані і молочні продукти створюють «закислення» в організмі. Тому вживати їх потрібно лише в невеликих кількостях.
Біла мука і всі продукти з неї часто викликають ацидоз. Тому найкраще якомога менше включати в раціон макаронні та хлібні вироби. «Закісляется» організм вважаються сливи, журавлина і ежевіка.
Що потрібно знати для правильного харчування
У людському організмі кислоти виробляється в набагато більшому обсязі, ніж лугу. Тому в раціон необхідно включати більше продуктів, які містять останню у високих кількостях. Організм, у свою чергу, намагається весь час нейтралізувати або вивести надлишки кислоти. Таким чином, можна самостійно підтримувати кислотно-лужний баланс організму.
Продукти, які містять велику кількість кислоти, не шкідливі. Але обов'язково в раціон харчування потрібно додавати більше містять луг, для підтримки нормального рН-балансу. Найкраще раз на тиждень влаштовувати розвантажувальний день.
Продукти, що підвищують кислотність в організмі, містять дуже багато білка. В основному це:
- всі бобові;
- риба;
- молочні та м'ясні продукти;
- спаржа;
- брюссельська капуста;
- артишоки;
- алкогольні напої;
- кави.
Продукти, що підвищують лужний рівень:
- горіхи;
- листовий салат;
- будь-яка зелень;
- трав'яні відвари і чай;
- жовтки яєць;
- картоплю.
Як організм реагує на «закісляется» продукти?
У першу чергу на «закісляется» організм продукти реагують нирки. Вони намагаються видозмінити метаболізм, щоб позбутися від підвищеної кислотності. Організм починає забирати з кісток магній і кальцій для ощелачивания. М'язи намагаються якомога більше виробити аміаку. Він є дуже сильним ощелачивающим засобом. У результаті через брак в організмі кальцію може виникнути майже 150 різних захворювань.Яке відсоткове співвідношення кислоти і луги повинно бути в раціоні харчування?
Для нормального балансу рН в організмі його необхідно підтримувати самостійно, стежачи за харчуванням. Для цього в раціоні повинні бути присутніми продукти, що утворюють луг (60%), і кислотообразующие (40%).
Але якщо кислотно-лужний баланс вже порушений і потрібно його відновити, то в такому випадку процентне співвідношення повинно бути трохи іншим. Переважати повинні продукти, що містять луг (80%), а кислих допускається всього 20%.
Комментариев нет:
Отправить комментарий